Korte inhoud: orthomoleculaire leer

Na een beknopte herhaling van de anatomie, wordt in de lessen “orthomoleculaire leer” per groep aandoeningen of per lichaamsterrein nagegaan wat er precies verkeerd loopt in het lichaam en de betreffende organen waardoor een ziekteproces ontstaat (pathofysiologie). Pas als we daar inzicht in verwerven en de oorzaken van deze verstoringen kunnen aanduiden, kunnen we de beste strategieën uitwerken om ziekten te voorkomen of aan te pakken. Zo zullen we bijvoorbeeld zien dat bij hart- en vaatziekten het niet de essentie is om de cholesterolspiegel zo laag mogelijk te brengen, maar wel het ingewikkelde chronische ontstekingsproces aan de basis af te remmen, dat berust op heel wat risicofactoren.

Vervolgens wordt per groep aandoeningen gekeken welke doelgerichte aanpassingen in de voeding hun vruchten kunnen afwerpen. Ook hier worden de laatste inzichten gedoceerd. Zo is het bijvoorbeeld in de preventie van hart- en vaatziekten zinloos om verzadigde vetten en cholesterol streng te beperken, maar is het vooral zaak om transvetzuren en suiker te vermijden en met omega-3-vetzuren en fytonutriënten het ontstekingsproces af te remmen.

Tenslotte wordt volgens het credo van de orthomoleculaire leer (“ortho” = goed, “molecule” = mogelijke inzetbare stoffen), gekeken wat het inzetten van gepaste voedingssupplementen en correct gekozen kruidenpreparaten voor het betreffende lichaamsterrein kunnen betekenen. Dat wordt gedaan door zoveel mogelijk de wetenschappelijke achtergronden en correct uitgevoerde studies voor deze gezondheidsbevorderende middelen aan te halen.

 

Het doel is uiteindelijk de gezondheidsbegeleider maximaal te ondersteunen in de adviezen waarmee hij of zij bij zijn cliënt de gezondheid kan optimaliseren.   

In deze 18 lesdagen komen onder andere aan bod: hart- en vaatziekten (atherosclerose, hartinsufficiëntie, hypertensie), kanker, depressiviteit, stress en burn-out, artrose en artritis, osteoporose, diabetes type 2, immuniteitsproblemen, allergieën, maag-, darm- en leveraandoeningen, benigne prostaathypertrofie, menopauze, schildklieraandoeningen, anti-aging. 

© Copyright 2024 De Levensschool - Alle rechten voorbehouden - Website door RSJ Media