Else Verbruggen

Titel van je verhaal: Een sterretje dat knipoogt...

Waarom studeer je aan De Levensschool: Augustus 2014. Met de kracht van een trein op hoge snelheid smakte ik tegen een burn-out aan. De fysische en mentale schade was voor mij, aanvankelijk, nauwelijks te overzien. Maar een lange rustperiode, medicatie en erg bekwaam therapeutengesleutel kregen mij terug op de rails.
Mij van geen enkel kwaad bewust, had ik alle vuurrode stoplichten en noodsignalen van mijn lichaam genegeerd.
Sindsdien staat mijn besluit vast: ik wil mijn lichaam en haar behoeften beter leren kennen om bewust te leren omgaan met mijn gezondheid. Dat leerproces wil ik aanvangen in de Levensschool.

Wat heb je er geleerd?: Het vak anatomie is voor mij daartoe een eerste boeiende aanzet. Ik ontdek de wondere wereld van het menselijk lichaam: cellen, weefsels en een onwaarschijnlijk grote diversiteit aan levensactiviteit en kracht daarbinnen.
Hoe kan ik het verloop van deze processen zo optimaal mogelijk ondersteunen?
In mijn zoektocht naar antwoorden hoop ik te komen tot vrij ademen, gezond eten en heerlijk slapen. Maar ook verder dan dat, tot bij mijn omgevers en omgeving. Aanwezig zijn, aandacht geven, empathisch luisteren, duurzaam en bewust omgaan met ons interstitïeel vocht, het leefmilieu. En god weet, wat heeft deze opleiding nog meer in petto?
Aan het einde van de dag, mijn ogen hemelwaarts richten om met een vredige, zachte blik van de nachtelijke sterrenpracht te genieten en dat éne sterretje te zien knipogen... zoiets?

Wat wil je doorgeven?: Tijdens mijn ziekte vond ik het erg moeilijk om me zo afhankelijk te voelen van anderen. Al was ik in het begin te uitgeput om zelf nog maar de kleinste bijdrage te leveren aan mijn genezingsproces, ik heb geleerd mij hiervoor niet te schamen. Maar in de toekomst wil ik graag mijn gezondheid in eigen beheer houden.

© Copyright 2020 De Levensschool - Alle rechten voorbehouden - Website door RSJ Media